Zondag 27 oktober 2024

Marcus 10, 46-52

‘Jouw geloof heeft je gered’. Met dat gevleugelde woord eindigen vaak de wonderverhalen in het evangelie. Vandaag hoorde u dat ook. In het evangelie-verhaal klinkt het alsof Jezus tegen de genezen blinde zegt dat het aan zijn geloof lag dat hij van zijn blindheid genezen werd: “Jouw geloof heeft je gered”.
Dat klinkt mooi, maar onwillekeurig roept deze uitspraak ook vragen op. “Waarom word ik niet beter als ik ziek ben? Is mijn geloof niet goed genoeg?”
Dus: wat zou Jezus nou eigenlijk bedoelen als hij zegt: “Jouw geloof heeft je gered”?

Ik denk dat Jezus het met dat woordje ‘geloof’ zeker niet heeft over een bepaalde geloofstraditie of geloofsovertuiging ‘Jouw geloof heeft jou gered’ betekent hier bijna zeker ‘jouw vertrouwen’ of ‘jouw gelovige vertrouwen heeft jou gered”. In het Latijnse vertaling van de bijbel wordt hier het woordje ‘fides’ gebruikt. In de Griekse vertaling ‘pistis’. Beide woordjes betekenen zowel ‘geloof’ als ‘vertrouwen’. Het Latijnse ‘fides’ klinkt nog door in ons woordje ‘fideel’. Als wij het hebben over ‘een fidele vent’, dan bedoelen we dat zo iemand geloofwaardig en betrouwbaar is. We noemen iemand fideel wanneer je op hem of haar kunt bouwen.  ‘Geloof’ en ‘vertrouwen’ zijn qua betekenis dus verwant.

Toen de blinde Bartimeus Jezus toeschreeuwde: “Zoon van David, Jezus, heb medelijden met mij, ontferm u over mij”, – toen moet Jezus gevoeld hebben dat deze man hem ‘blindelings’ vertrouwde. Hij moet gevoeld hebben dat deze Bartimaeus erop vertrouwde dat Jezus onvoorwaardelijk goed voor hem zou zijn. En dat was zijn genezing.

Vertrouwen, echt vertrouwen doet soms wonderen. Soms kan echt vertrouwen maken dat er een nieuwe wereld voor je open gaat. Hoe dat vertrouwen ontstaat, is soms moeilijk te zeggen. Het kan bij voorbeeld opbloeien als je eens lekker uit kunt praten. Of wanneer je mag ervaren dat een ander jou vertrouwt en omgekeerd dat je mag steunen op de trouw van een ander. Met een variant op een bekend gezegde: vertrouwen ervaren doet vertrouwen.

Naast vertrouwen in mensen – of liever doorheen het vertrouwen in mensen – kun je ook leren te vertrouwen in God. Volgens mij heeft Jezus het daar over in zijn contact met Bartimaeus. Het vertrouwen dat het leven wat het ook brengt toch goed is.

Een tijdje geleden heb ik een vroegere klasgenoot helpen begraven. Hij stierf na een ziekte van drie jaar. Eerst was hij heel erg opstandig. Waarom moest dit hém toch overkomen? Maar het laatste jaar heeft hij nog intens kunnen genieten van het leven. Ik hoorde hem meer dan eens zeggen: ‘het is goed zo’. Ik voelde dat er in hem een diep  gegrond vertrouwen gegroeid was.

Het is dus mogelijk: vertrouwen in het leven, geloven in het leven, met een kleine en met een hoofdletter. Jesus had zo’n vertrouwen. Maar ook hij had dat niet zomaar, van nature. Ook bij hem heeft dat moeten groeien door beproevingen heen. Maar hij heeft laten zien aan de mensen, aan de blinde van vandaag, en aan zovelen na hem, dat zo’n geloven, zo’n vertrouwen mogelijk is. Het is zelfs heilzaam. Het kan wonden helen.

Vertrouwen werkt genezend.

 

Ben Wolbers