De Nijmeegse Karmel is een gemeenschap van broeders en zusters uit Nederland en daarbuiten.

Zij laten zich leiden door de spiritualiteit van de Karmel, in het bijzonder door het leven en werken van Titus Brandsma. Van hieruit zetten zij zich in voor het Titus Brandsma Memorial: de gedachteniskerk en het bezinningscentrum, met ruimte voor ontmoeting, gesprek, viering, bezinning, vorming, scholing en diaconie.

Voor de Nijmeegse Karmel is biddend leven het fundament: persoonlijk, in gemeenschap, in stilte en al werkend, deel uitmakend van de Eliagemeenschap. Dit biddend leven wordt gevoed door nieuw ontwikkelde vormen van liturgie, waarin het bidden van de psalmen en het lezen van de Schrift centraal staan.

De studie van de spiritualiteit neemt voor de Nijmeegse Karmel een belangrijke plaats in. Zij krijgt gestalte in tal van activiteiten, zoals schriftlezing, het lezen van de Karmelregel, mystieke tekstlezing en de cursus ‘biddend leven’. Deze activiteiten hebben plaats in het Titus Brandsma Memorial. Er is nauwe samenwerking met het Titus Brandsma Instituut.

In de Titus Brandsma Gedachteniskerk worden dagelijks en wekelijks vieringen gehouden. Hierbij is iedereen welkom. Kijk voor het schema op: Vieringen Nijmegen